Σύμμεικτη κατασκευή

Η σύμμεικτη κατασκευή αποτελεί έναν σύγχρονο τρόπο δόμησης που βασίζεται στη συνεργασία χαλύβδινων διατομών και οπλισμένου σκυροδέματος.

Ως σύμμεικτη κατασκευή ορίζεται ένας σύγχρονος τρόπος δόμησης που βασίζεται στη συνεργασία χαλύβδινων διατομών (Μεταλλικών στοιχείων) και στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος.

Ο τρόπος δόμησης της σύμμεικτης κατασκευής από μεταλλικό φέρων οργανισμό προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των πιο κλασικών ΠΡΟΚΑΤ κατασκευών, στοχεύοντας μάλιστα στην μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των μεταλλικών στοιχείων προς όφελος του συνόλου της κατασκευής.

Η ευελιξία της σύμμεικτης κατασκευής όσον αφορά τη πλήρη εφαρμογή των αρχιτεκτονικών σχεδίων της οικοδομικής άδειας και η αντισεισμικότητα που παρέχεται χάρη στη τεχνολογική υπεροχή που τη συνοδεύει δεν μπορεί να απαντηθεί ακόμη και στη συμβατικού τύπου κατασκευή.

Σύμμεικτα σπίτια

Ο όρος σύμμεικτα σπίτια αναφέρεται κυρίως στις κατοικίες εκείνες που κατασκευάζονται με κύρια μέθοδο την Σύμμεικτη Κατασκευή. Αξιοποιώντας τον μεταλλικό φέρον οργανισμό, το τελικό αποτέλεσμα που προκύπτει είναι τα μεταλλικά σπίτια, τα οποία χαρακτηρίζονται για τις άριστες τεχνικές τους προδιαγραφές και τα τεράστια οφέλη τους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η σύμμικτη μεταλλική κατασκευή σπιτιών αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους δόμησης, επιτυγχάνοντας γρήγορα, ποιοτικά και οικονομικά αποτελέσματα.

Η διαφορά που παρουσιάζουν τα σύμμεικτα σπίτια έναντι των συμβατικών εντοπίζεται καθαρά στον σκελετό του κτιρίου.

Ειδικότερα, στα κλασικά σπίτια ο σκελετός είναι κατασκευασμένος από οπλισμένο σκυρόδεμα (μπετόν), ενώ στα σύμμεικτα από μέταλλο.

Σύμμεικτα σπίτια
Σύμμεικτα σπίτια

Σύμμεικτη κατασκευή πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει μια σύμμεικτη έναντι της συμβατικής είναι αρκετά και ιδιαίτερα σημαντικά. Τα βασικότερα εξ αυτών είναι:

  • Αντισεισμική θωράκιση. Η κατασκευή των υποστυλωμάτων και των δοκών γίνεται από χαλύβδινες διατομές, κάτι που εξασφαλίζει μια σημαντική θωράκιση του κτιρίου έναντι των σεισμικών δονήσεων. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος τρόπος κατασκευής προτείνεται διεθνώς και στην Ελλάδα και ιδιαίτερα σε περιοχές με έντονη σεισμική δραστηριότητα λόγω των υψηλών αντοχών σε περίπτωση σεισμού.
  • Υψηλές Τεχνικές Προδιαγραφές. Η σύμμεικτη κατασκευή εξασφαλίζει σταθερές και υψηλές κατασκευαστικές προδιαγραφές διότι τα μέλη του φέροντα οργανισμού (Μεταλλικοί Δοκοί – Μεταλλικά Υποστυλώματα) είναι προϊόντα βιομηχανικής παραγωγής.
  • Ελευθερία αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Επιτρέπει τη δημιουργία μεγάλων ενιαίων χώρων χωρίς ενδιάμεσα υποστυλώματα, κάτι το οποίο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στις κλασικές ΠΡΟΚΑΤ κατασκευές που έχουν περιορισμό ανοιγμάτων.
  • Ενδείκνυται για την κατασκευή πολυώροφων κτιρίων.  Ο βασικότερος λόγος το γεγονός ότι μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα πολυώροφο κτίριο χωρίς τη χρήση υπερμεγεθών μεταλλικών στοιχείων.
  • Ιδανικό για επέκταση καθ’ ύψος. Μια σύμμικτη κατασκευή ευνοεί σημαντικά την καθ’ ύψος επέκταση, λόγω μικρότερου βάρους ανωδομής.
  • Απαιτεί μικρότερο χρόνο παράδοσης. Συγκεκριμένα, ο χρόνος υπολογίζεται περίπου στον μισό από ότι σε μια συμβατική κατασκευή με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα.
  • Προβλέπει μειωμένη εισφορά στα ένσημα Ι.ΚΑ. Το ύψος της εισφοράς είναι 50% μικρότερο από τη συμβατική κατασκευή.
  • Χαμηλότερο κόστος θεμελίωσης. Λόγω των μικρότερων φορτίων που την επιβαρύνουν, το κόστος για την θεμελίωση είναι ιδιαίτερα χαμηλό.
  • Δεν υπάρχει κόστος μεταφοράς. Στη περίπτωση της σύμμεικτης κατασκευής ο μεταλλικός σκελετός κατασκευάζεται στο εργοτάξιο και η ανέγερσή του γίνεται μέσα σε λίγες ώρες επί τόπου στο έργο.
  • Εύκολη αποκατάσταση ζημιών. Οποιαδήποτε φθορά ή ζημιά προκληθεί μπορεί εύκολα να αποκατασταθεί.
  • Είναι ο τρόπος δόμησης που κατασκευάστηκαν όλα τα μεγάλα Ολυμπιακά έργα.

Όπως μπορεί εύκολα κανείς να κατανοήσει, τα οφέλη που σας παρέχει μια σύμμικτη κατασκευή σπιτιού ή κτιρίου είναι τεράστια. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες καταφεύγουν στην συγκεκριμένη επιλογή.

Σύμμεικτη κατασκευή μειονεκτήματα

Το μειονέκτημα που παρουσιάζει μια σύμμικτη κατασκευή θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα και αφορά κυρίως την ίδια την κατασκευαστική μέθοδο. Ειδικότερα, το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μέθοδος δόμησης αξιοποιείται συνήθως από τους ιδιοκτήτες που αναζητούν μια πιο σύγχρονη μέθοδο κατασκευής κτιρίων, δεν είναι τόσο ευρέως διαδεδομένη. Κάτι που συνεπάγεται ότι οι πιστοποιημένες κατασκευαστικές εταιρείες που μπορούν να προσφέρουν αξιόλογα αποτελέσματα είναι λίγες στον χώρο.

Ωστόσο το συγκεκριμένο μειονέκτημα δεν υπάρχει κανένας λόγος να σας ανησυχεί, αφού η εταιρεία Smart Building αποτελεί ένας πιστοποιημένο κατασκευαστή στην Ελλάδα με πολυετή εμπειρία και άριστη εξειδίκευση στην υλοποίηση σύμμεικτων κατασκευών.

Κάτι που θα σας προσφέρει ένα εγγυημένο αποτέλεσμα στο κτίριο που θέλετε να κατασκευάσετε.

Σύμμεικτη κατασκευή Smart Building
Σύμμεικτη κατασκευή Smart Building
Σύμμεικτο σπίτι
Σύμμεικτο σπίτι

Χρόνος παράδοσης σύμμεικτου σπιτιού

Η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας περιλαμβάνει μια σειρά ενεργειών. Πρώτο και βασικότερο βήμα είναι ο προσδιορισμός των απαιτούμενο εργασιών από τον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη προκειμένου να αποφασιστεί το είδος οικοδομικής άδειας που απαιτείται.

Εν συνεχεία το προσωπικό μας θα μεταβεί στο ακίνητο προκειμένου να το φωτογραφίσει και να αποτυπώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να προσδιοριστεί το νομοθετικό πλαίσιο που καλύπτει τις επιθυμητές κατασκευές.

Αφού ολοκληρωθούν οι παραπάνω διαδικασίες, ακολουθεί:

  • Κατάθεση Δικαιολογητικών και Αρχιτεκτονικής μελέτης
  • Έλεγχος τήρησης των γενικών και ειδικών πολεοδομικών διατάξεων και προδιαγραφών.
  • Κατάθεση Στατικής μελέτης και λοιπών μελετών
  • Έλεγχος σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τους κανονισμούς
  • Έλεγχος των φορολογικών και πληρωμή τους.

Πώς χτίζεται μια σύμμεικτη κατασκευή

Προκειμένου να ολοκληρωθεί μια σύμμεικτη κατασκευή, απαιτείται η σύνδεση του μεταλλικού σκελετού (υποστυλώματα, δοκοί και διαγώνιοι σύνδεσμοι ακαμψίας) με κοχλιωτές συνδέσεις. Κάτι που θα συνθέσει και την τελική μορφή του φέροντα οργανισμού του κτιρίου.

Εν συνεχεία, για την κατασκευή των πλακών χρησιμοποιείται οπλισμένο σκυρόδεμα (μπετόν) ενώ μπορεί να γίνει σκυροδέτηση σε μεταλλότυπο ή ξυλότυπο όπως στις συμβατικές κατασκευές.

Ακολουθεί το σοβάτισμα της ολόσωμης πλάκας, ενώ σε περίπτωση πρόπλακας, ακολουθείτε μόνο η διαδικασία βαφής.

Προκειμένου να επιτύχουμε την άριστη συνεργασία μεταξύ των μεταλλικών στοιχείων και του σκυροδέματος, τοποθετούμε διατμητικούς ήλους στο άνω πέλμα των δοκών.

Τέλος, κάτω από τον μεταλλότυπο τοποθετούμε γυψοσανίδα ή τσιμεντοσανίδα, αναλόγως για το εάν πρόκειται για εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο.

Αφού ολοκληρωθεί το χτίσιμο της σύμμεικτης κατασκευής, ακολουθεί η τοιχοποιία.

σύμμεικτη κατασκευή Smart Building
σύμμεικτη κατασκευή Smart Building

Τοιχοποιία σύμμεικτης κατασκευής

Η τοιχοποιία σύμμεικτης κατασκευής μπορεί να πραγματοποιηθεί με διαφόρους μεθόδους. Οι βασικότερες που εφαρμόζει το έμπειρο προσωπικό της Smart Building είναι:

Τοιχοποιία με Σύστημα ξηράς δόμησης

Το σύστημα ξηράς δόμησης, με σειρά τοποθέτησης από το εξωτερικό προς το εσωτερικό αποτελείται από τα κάτωθι επιμέρους στοιχεία:

  1. Σκελετοί (προφίλ από γαλβανισμένη λαμαρίνα): ορθοστάτες, στρωτήρες, περιμετρικά, οδηγός (κανάλι) οροφής,  γωνίες L.
  2. Τυποποιημένες πλάκες:  γυψοσανίδες, τσιμεντοσανίδες, ορυκτές ίνες. Εξαρτήματα στερέωσης: βίδες, αναρτήσεις, βύσματα, γωνιόκρανα, συνδετήρες.
  3. Μονωτικά υλικά: ορυκτοβάμβακας, διογκωμένη και εξηλασμένη πολυστερίνη.
  4. Υλικά αρμολόγησης:  κόλλες, στόκοι, ταινίες, γάζες, βαφές.
  5. Θερμοπρόσοψη, 1 στρώση τσιμεντοσανίδας, διαπνέουσα μεμβράνη ανάμεσα στον μεταλλικό σκελετό και την τσιμεντοσανίδα, μεταλλικός σκελετός, ορυκτοβάμβακας ή πετροβάμβακας, 2 στρώσεις γυψοσανίδας πάχους 12,5mm. 

Τοιχοποιία με ytong

Το ytong είναι ένα βιομηχανικό υλικό με θερμομονωτικές ιδιότητες. Η τοιχοποιία είναι δρομική και κατασκευάζεται επί τόπου με χτίσιμο των στοιχείων και παρεμβολή σενάζ, ανά 1 μ. περίπου καθ’ ύψος.

Η τελική επιφάνεια διαμορφώνεται εξωτερικά με τοποθέτηση πιστοποιημένου συστήματος θερμοπρόσοψης και είναι 12,5-15 εκ. για τους εσωτερικούς τοίχους και 25 εκ. για τους εξωτερικούς.

Τοιχοποιία με βιομηχανικό πάνελ

Το βιομηχανικό πάνελ είναι ένα δομικό στοιχείο που αποτελείται από δύο παράλληλα πλέγματα και μια πλάκα αυτοσβηνώμενης διογκωμένης πολυστερίνης ανάμεσα τους. Τα δύο πλέγματα συγκρατούνται παράλληλα μεταξύ τους με δισδιαγώνιες γαλβανισμένες ράβδους.

Μετά την τοποθέτηση και στήριξη τους μεταξύ των μεταλλικών υποστυλωμάτων, γίνεται εκτόξευση γαρμπιλομπετόν και σοβά. Το τελικό πάχος της τοιχοποιίας είναι 15 εκ. για τους εσωτερικούς τοίχους και 25 εκ. για τους εξωτερικούς.

Τοιχοποιϊα με οπτόπλινθους (τούβλα)

Η εξωτερική τοιχοποιϊα κατασκευάζεται με τούβλα διαστάσεων 18x18x32 (ογκότουβλα) και η εσωτερική τοιχοποιϊα με 12οπα τούβλα.

Η θερμομόνωση κατασκευάζεται στην εξωτερική επιφάνεια της εξωτερικής τοιχοποιϊας με το πιστοποιημένο σύστημα της θερμοπρόσοψης.

Θερμοπρόσοψη σύμμεικτης κατασκευής

Η θερμοπρόσοψη αποτελεί ένα βασικός στοιχείο σε κάθε κατασκευή σπιτιού, επαγγελματικού χώρου ή γενικά ενός κτιρίου, ειδικά με τις αυξημένες απαιτήσεις που υφίστανται (ΚΕΝΑΚ, Νέος Κανονισμός 244/2012/ΕΕ). Όχι άδικα θα λέγαμε αφού τα τεράστια οφέλη που προσφέρει στην εξασφάλιση ιδανικών συνθηκών στο εσωτερικό ενός χώρου και στην εξοικονόμηση χρημάτων από την κατανάλωση καυσίμων, αποτελούν βασικά ζητήματα στην σύγχρονη εποχή.

Έτσι, η θερμοπρόσοψη σύμμεικτης κατασκευής που κατασκευάζουμε γίνεται σύμφωνα με τις υψηλότερες τεχνικές προδιαγραφές, σε ολόκληρη την εξωτερική επιφάνεια ενός κτιρίου.

Κατά την διάρκεια της κατασκευής της, δεν δημιουργούνται καθόλου θερμογέφυρες σε δοκάρια, προβόλους, στέγες και σε όλο το κέλυφος του κτιρίου διότι «ντύνονται» όλες οι επιφάνειες με το σύστημα της θερμοπρόσοψης.

Σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης σε υφιστάμενη τοιχοποιία

  • Υπόβαθρο: Οποιαδήποτε στατικά επαρκής υφιστάμενη τοιχοποιία από τούβλο, μπετόν κλπ
  • Μονωτικό υλικό: Διογκωμένη πολυστερίνη EPS60 & EPS70 &EPS200 για τα σημεία υψηλής στεγάνωσης
  • Στερέωση: Επικόλληση με κόλλα τσιμεντοειδούς βάσης και μηχανική στερέωση με βύσματα
  • Βασικό επίχρισμα: Οργανικό ή ανόργανο οπλισμένο με πλέγμα σε όλη την επιφάνεια της τοιχοποιίας σε πάχος από 3mm έως 5mm
  • Τελικό επίχρισμα: Οργανικό έγχρωμο επίχρισμα σε διάφορα χρώματα και τεχνοτροπίες ή ανόργανο επίχρισμα για λείες επιφάνειες έτοιμες για βάψιμο

Επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνήστε μαζί μας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Scroll to Top