Σύμμεικτη έναντι συμβατικής κατασκευής

Σύμμεικτη έναντι συμβατικής κατασκευής σπιτιού
Σύμμεικτη έναντι συμβατικής κατασκευής σπιτιού

Οι διαφορές στην σύμμεικτη έναντι της συμβατικής κατασκευής είναι αρκετές. Μάλιστα, ένεκα του ότι αρκετοί είναι εκείνοι που επικοινωνούν μαζί μας ώστε να ενημερωθούν σχετικά με τον διαχωρισμό αυτό, παρακάτω σας ετοιμάσαμε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μία μεθόδου κατασκευής.

Γιατί να προτιμήσετε τη σύμμικτη κατασκευή από τη συμβατική κατασκευή

Οι λόγοι για να προτιμήσετε τη σύμμεικτη κατασκευή από τη συμβατική κατασκευή είναι αρκετοί, αφού η πρώτη μέθοδος υπερτερεί σημαντικά έναντι της δεύτερης. Ειδικότερα, οι σύμμικτες κατασκευές υπερτερούν στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με βασικότερο λόγο το γεγονός ότι υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια για ανοίγματα. Πιο συγκεκριμένα, σε μια σύμμεικτη κατασκευή έχουμε την δυνατότητα να δημιουργήσουμε κτίρια με μεγάλα ανοίγματα, χωρίς ενδιάμεσα υποστυλώματα. Κάτι που τις περισσότερες φορές δεν είναι εφικτό να γίνει σε μια κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Ένας επίσης σημαντικός λόγος για να επιλέξετε μια σύμμικτη κατασκευή κτιρίου είναι η ενισχυμένη αντισεισμική του ιδιότητα. Συγκεκριμένα, τα δομικά στοιχεία των μεταλλικών κατασκευών, παράγονται σε βιομηχανικές μονάδες που ικανοποιούν πλήρως τις απαιτούμενες προδιαγραφές και διαθέτουν τις κατάλληλες πιστοποιήσεις. Σε όλες τις υπόλοιπες κατασκευές (σκυρόδεμα, πέτρινα, ξύλινα) η αντοχή ελέγχεται στο εργοτάξιο είτε σε εργαστήριο. Επομένως μονάχα ο δομικός χάλυβας έχει συγκεκριμένη αντοχή, ομοιόμορφη και σταθερή. Με λίγα λόγια αποτελεί πιο αξιόπιστο υλικό.

Αναλύοντας λίγο περισσότερο την αντισεισμική ιδιότητα των σύμμεικτων κατασκευών, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο παίζει το ότι οι μεταλλικές κατασκευές είναι ελαφρύτερες από τις συμβατικές. Αυτό έχει το εξής πλεονέκτημα: Η δράση του σεισμού σε ένα κτίριο εξαρτάται από ένα σεισμικό συντελεστή κι από τη μάζα του κτιρίου, κατά συνέπεια από το βάρος του. Συνεπώς όσο πιο ελαφριά είναι μια κατασκευή τόσο λιγότερο καταπονείται κατά τη διάρκεια του σεισμού και τόσο λιγότερες μόνιμες παραμορφώσεις δέχεται.

Τέλος, ακόμη και στην περίπτωση που προκληθούν ζημιές από έναν σεισμό, η αντικατάσταση των μελών μιας σύμμικτης κατασκευής, ήτοι οι μεταλλικές κολώνες, τα δοκάρια κλπ, αποτελούν μια διαδικασία που μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μόλις λίγες μέρες. Σε αντίθεση με μια κατασκευή από μπετόν όπου μια ενδεχόμενη ζημιά σε κάποια κολόνα δεν είναι εφικτό να επιδιορθωθεί μεμονωμένα.

Φυσικά οι λόγοι για να προτιμήσετε μια σύμμεικτη κατασκευή είναι πολλοί περισσότεροι. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό αναλύοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου κατασκευής.

Πλεονεκτήματα σύμμικτης κατασκευής σπιτιού

Αναλυτικά, τα πλεονεκτήματα σύμμικτης κατασκευής σπιτιού είναι:

  • Η κατασκευή των υποστυλωμάτων και τον δοκών από υψηλής ποιότητας χάλυβα θωρακίζουν αντισεισμικά το κτίριο.
  • Εύκολη και γρήγορη αποκατάσταση ζημιών.
  • Παρέχει μεγαλύτερη ελευθερία αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, αφού όπως προαναφέραμε επιτρέπει μεγάλους ενιαίους χώρους χωρίς κολόνες και υποστυλώματα.
  • Ενδείκνυται για την κατασκευή πολυώροφων κτιρίων χωρίς τη χρήση υπερμεγεθών μεταλλικών στοιχείων.
  • Λόγω του μικρότερου βάρους ανωδομής, ευνοεί την καθ’ ύψος επέκταση.
  • Η κατασκευή ενός σύμμεικτου σπιτιού ολοκληρώνεται στον μισό χρόνο από ότι σε ένα συμβατικό.
  • Προβλέπει μειωμένη εισφορά στα ένσημα Ι.ΚΑ. (50% λιγότερο από τη συμβατική).
  • Απαιτεί χαμηλότερο κόστος θεμελίωσης λόγω των μικρότερων φορτίων που την επιβαρύνουν.
  • Δεν υπάρχει κόστος μεταφοράς αφού ο μεταλλικός σκελετός κατασκευάζεται στο εργοτάξιο και η ανέγερσή του γίνεται μέσα σε λίγες ώρες επί τόπου στο έργο.
  • Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της κατασκευής.

Σημαντικό να αναφέρουμε ότι η Smart Building, έπειτα από χρόνια εμπειρίας και έρευνας στο κομμάτι των κατασκευών και σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) θέσπισε στις σύμμεικτες κατασκευές της την εξωτερική θερμομόνωση.

Με την εξωτερική θερμομόνωση επιτυγχάνονται άριστοι ενεργειακοί δείκτες βάση των περιορισμών που έχει θεσπίσει ο ΚΕΝΑΚ τα τελευταία χρόνια στις οικοδομικές άδειες.

Η θερμοπρόσοψη αγκαλιάζει το κτήριο εξωτερικά ώστε οι αλλαγές στην εξωτερική θερμοκρασία να βρίσκει εμπόδιο και να μην περνάει στα δομικά υλικά, τα οποία δεν έχουν καμία θερμομονωτική ιδιότητα από μόνα τους (κάτι το οποία συμβαίνει στις προκατασκευές οικίες που η μόνωση βρίσκεται στη μέση της τοιχοποιίας).

Μειονεκτήματα σύμμεικτης κατασκευής

Φυσικά κάθε κατασκευαστική μέθοδος παρουσιάζει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Στην περίπτωση των σύμμικτων κτιρίων, ένα από τα σημαντικά μειονεκτήματα που θα μπορούσαμε να εστιάσουμε είναι το γεγονός ότι η ανέγερσή τους απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και άριστη τεχνική κατάρτιση.

Ειδικότερα, η κατασκευή του φέροντα οργανισμού απαιτεί συγκολλήσεις οι οποίες για να ολοκληρωθούν αποτελεσματικά πρέπει να γίνουν από πιστοποιημένους επαγγελματίες. Και οι επαγγελματίες αυτοί είναι αρκετά περιορισμένοι στην χώρα μας. Ωστόσο στην Smart Building διαθέτουμε την ανάλογη εμπειρία και εξειδίκευση καθώς και πιστοποιημένους επαγγελματίες οι οποίοι είναι σε θέση να εξασφαλίσουν άριστα αποτελέσματα.

Ένα δεύτερο μειονέκτημα των σύμμεικτων κατασκευών έναντι των συμβατικών είναι η μειωμένη πυρασφάλεια. Σαφώς και τα μεταλλικά κτίρια πληρούν όλες τις προδιαγραφές πυρασφάλειας, ωστόσο μια συμβατική κατασκευή παρουσιάζει μεγαλύτερη αντοχή σε περίπτωση φωτιάς. Επιπρόσθετα, σημαντικό ζητούμενο είναι και η έκταση της φωτιάς που θα προκληθεί, αφού σε μια μεταλλική κατασκευή μπορεί να παραμορφώσει τον βασικό σκελετό, κάτι που απαιτεί σημαντικές εργασίες αποκατάστασης,

Πλεονεκτήματα συμβατικής κατασκευής σπιτιού

Η συμβατική κατασκευή αποτελεί τον πιο γνώριμο τρόπο δόμησης έναντι των πιο σύγχρονων επιλογών, όπως οι οι σύμμεικτες κατασκευές, τα αμιγώς μεταλλικά κτίρια και τα προκατασκευασμένα κτίρια διπλής τοιχοποιίας (Double wall). Ο βασικότερος λόγος είναι ότι θεωρείται ως ο πιο δοκιμασμένος και πλέον γνωστός τρόπος κατασκευής στην χώρα μας.

Όπως αναλύσαμε και παραπάνω, ένα βασικό πλεονέκτημα των συμβατικών σπιτιών είναι ότι προσφέρουν υψηλά επίπεδα πυρασφάλειας. Ακόμη και σε πρόκληση μεγάλης φωτιάς για αρκετή ώρα, το κτίριο μπορεί να επισκευαστεί χωρίς σημαντικές φθορές στον βασικό του σκελετό. Κάτι που δεν ισχύει πάντοτε στις σύγχρονες κατασκευαστικές μεθόδους.

Επιπρόσθετα, μια συμβατική κατασκευή προσφέρει μεγαλύτερη άνεση αναφορικά με την τοποθέτηση βαρέων αντικειμένων στους τοίχους, εφόσον δεν έχει προηγηθεί η αντίστοιχη συμπερίληψη στην αρχιτεκτονική μελέτη. Με πιο απλά λόγια, ένεκα του ότι οι τοίχοι σε μια συμβατική κατασκευή είναι πιο στιβαροί, μπορεί κανείς να τοποθετήσει ευκολότερα αντικείμενα μεγάλου βάρους. Όταν πρόκειται για μια τοιχοποιία σύμμικτης κατασκευής, καλό θα ήταν να έχει γίνει η αντίστοιχη πρόβλεψη στο σκελετό.

Τέλος, ανάλογα πάντοτε και με το εκάστοτε κτίριο ή της ανάγκες του, μια συμβατική κατασκευή μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερα επίπεδα ηχομόνωσης. Κάτι τέτοιο φυσικά εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, ωστόσο θα μπορούσαμε να πούμε ότι σαν γενικό κανόνα, τα συμβατικά σπίτια προσφέρουν καλύτερη ηχομόνωση.

Μειονεκτήματα συμβατικής κατασκευής

Δύο από τα βασικότερα μειονεκτήματα μιας συμβατικής κατασκευής είναι ο χρόνος και το κόστος υλοποίησης των εργασιών. Ειδικότερα, το γεγονός ότι το φορτίο μιας συμβατικής κατασκευής είναι μεγαλύτερο, απαιτεί και υψηλότερο κόστος για την θεμελίωσή του αλλά και την συνολική κατασκευή. Επιπρόσθετα, οι εισφορές που θα χρειαστεί να καταβληθούν στο ΙΚΑ είναι μεγαλύτερες από ότι σε μια σύμμικτη κατασκευή.

Αναφορικά με τον χρόνο, μια γενική εκτίμηση είναι ότι για μια οικία περίπου 100 m2 απαιτούνται περίπου 240-260 ημέρες, έναντι των 90 – 150 ημερών που θα απαιτούσε η αντίστοιχη μεταλλική κατασκευή. Ο συνολικός χρόνος ανέγερσης μπορεί να αποτελέσει κάτι ιδιαίτερα σημαντικό όταν πρόκειται για επαγγελματικό χώρο, αφού κάθε μέρα ερμηνεύεται ως απώλεια εσόδων για την επιχείρηση.

Επιπρόσθετα μειονεκτήματα που παρατηρούνται στις συμβατικές κατασκευές είναι:

  • Μικρότερη αντισεισμική προστασία και αντοχή.
  • Μικρότερη διάρκεια ζωής.
  • Περιορισμένος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός λόγω μικρότερων ανοιγμάτων.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, τα πλεονεκτήματα που προσφέρει μια σύμμεικτη έναντι της συμβατικής κατασκευής είναι αρκετά και ιδιαίτερα σημαντικά. Αυτός είναι και ο λόγος που ολοένα και περισσότερος κόσμος στρέφεται στην συγκεκριμένη επιλογή. Ωστόσο όπως τονίζουμε κάθε φορά, κάθε περίπτωση κτιρίου είναι διαφορετική.

Προκειμένου να αποφασίσουμε ποια κατασκευαστική μέθοδος ενδείκνυται για την εκάστοτε περίπτωση, πρέπει να αναλύσουμε ένα πλήθος παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του είδους του κτιρίου, την περιοχή στην οποία βρίσκεται, τις συνθήκες εδάφους κλπ.

Ο καλύτερος τρόπος για να επιλέξετε την πλέον συμφέρουσα και αποδοτική λύση σπιτιού, είναι να επικοινωνήσετε μαζί μας. Εμείς θα φροντίσουμε να εξετάσουμε όλους τους παράγοντες και να σας προτείνουν την μέθοδο εκείνη που θα σας εξασφαλίσει και τα μέγιστα οφέλη.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνήστε μαζί μας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Scroll to Top