Σύμμεικτη κατασκευή έναντι προκάτ

Σύμμεικτη κατασκευή έναντι προκάτ
Σύμμεικτη κατασκευή έναντι προκάτ

Κατά καιρούς ερωτούμαστε από τους πελάτες μας για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η σύμμεικτη κατασκευή έναντι προκάτ σπιτιών.

Προκειμένου να απαντήσουμε λεπτομερώς στο συγκεκριμένο ερώτημα, ετοιμάσαμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να κατανοήσετε τις βασικές διαφορές των δύο αυτών κατηγόριων και φυσικά να καταλήξετε σε εκείνη που καλύπτει περισσότερο τις ανάγκες σας.

Το μοναδικό κοινό σημείο που θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουν οι δύο αυτές κατασκευές είναι η παραγωγή τους στο εργοστάσιο. Από εκεί και πέρα οι διαφορές τους είναι τεράστιες.

Συνοπτικά, η αρχιτεκτονική ευελιξία και η κατασκευή πολυώροφων κτηρίων είναι και η θεμελιώδης διαφορά σύμμεικτης κατασκευής και προκάτ. Πάμε όμως να δούμε μερικές αναλυτικότερες πληροφορίες.

Γιατί να προτιμήσετε τη σύμμεικτη κατασκευή έναντι των προκατασκευασμένων σπιτιών

Ένας από τους βασικότερους λόγους για να προτιμήσετε την σύμμεικτη κατασκευή έναντι των προκατασκευασμένων σπιτιών είναι ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός. Τα προκάτ αποτελούν προκατασκευασμένα σπίτια με συγκεκριμένη διαρρύθμιση και αριθμό δωματίων. Αυτό σημαίνει πως είναι δυσκολότερο να αποκτήσετε ένα σπίτι έτσι ακριβώς όπως το είχατε φανταστεί. Αντιθέτως, μια σύμμεικτη κατασκευή μπορεί να σχεδιαστεί αποκλειστικά σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες και προτιμήσεις.

Επιπρόσθετα, ο τρόπος δόμησης μιας σύμμεικτης κατασκευής από μεταλλικό σκελετό υπερτερεί σε μεγάλο βαθμό έναντι των προκάτ σπιτιών λόγω του ότι επιτρέπει τη στέγαση κτιρίων μεγάλων ανοιγμάτων, χωρίς ενδιάμεσα υποστυλώματα. Αυτομάτως αυτό ερμηνεύεται σε μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τον συνολικό σχεδιασμό του κτιρίου. Κάτι που στην περίπτωση των προκάτ δεν είναι εφικτό, αφού ένα προκατασκευασμένο σπίτι έχει προκαθορισμένες διαστάσεις στο καλούπι της κατασκευής του.

Ποιες είναι οι διαφορές της σύμμεικτης κατασκευής από τα προκάτ

Μια από τις βασικότερες διαφορές την σύμμεικτης κατασκευής από τα προκάτ είναι ότι έχουμε την δυνατότητα κατασκευής κτηρίων πολλαπλών ορόφων. Μια προκάτ κατασκευή δεν μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τους τρεις (3) ορόφους. Αντιθέτως, μια μεταλλική κατασκευή χρησιμοποιείται κατά κόρον στην κατασκευή πολυώροφων κτηρίων και ουρανοξυστών.

Ακόμη και αν η επιλογή σας είναι μια κατοικία με λιγότερους ορόφους, οι σύμμεικτες κατασκευές αφήνουν το περιθώριο για μεταγενέστερη προσθήκη ορόφου, εάν προκύψει η ανάγκη. Κάτι που φυσικά δεν είναι εφικτό σε ένα προκατασκευασμένο σπίτι.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της σύμμεικτης κατασκευής έναντι των προκάτ

Πέραν των πλεονεκτημάτων που προαναφέρθηκαν, της ελευθερίας δηλαδή στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και την δημιουργία πολυώροφων κτιρίων, μια σύμμεικτη κατασκευή προσφέρει πολύ περισσότερα οφέλη έναντι των προκάτ. Ειδικότερα, επειδή είναι ελαφριές κατασκευές, ενδείκνυται η χρήση τους σε προσθήκες επί υφιστάμενων κτιρίων, κάτι το οποίο είναι ακατόρθωτο στις προκατασκευές. Τις περισσότερες φορές μάλιστα δεν απαιτείται ενίσχυση του υπάρχοντος κτιρίου λόγο του χαμηλού βάρους του μεταλλικού σκελετού και των δομικών υλικών πλήρωσης (Τοιχοποιία από YTONG, ξηρά δόμηση, κλπ.)

Ένα δεύτερο βασικό πλεονέκτημα είναι η βέλτιστη αντοχή τους σε έναν ανεπιθύμητο σεισμό. Τα προκάτ σπίτια έχουν ένα βασικό ελάττωμα ότι μπορούν εύκολα να παρουσιάσουν ρηγματώσεις και ανοίγματα, ειδικά μετά από έναν σεισμό Κάτι που φυσικά δεν συμβαίνει στις σύμμικτες κατασκευές. Μάλιστα, σε μια σύμμεικτη κατασκευή ,ακόμα και στην περίπτωση ζημιών μετά από έναν σεισμό, η αντικατάσταση ενός μέλους (Μεταλλική κολώνα-Μεταλλικό δοκάρι, κλπ.) είναι μια διαδικασία μερικών ημερών, έναντι στις προκάτ κατασκευές όπου η αποκατάσταση ζημιών στις περισσότερες φορές είναι ανεπανόρθωτη.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα των προκατασκευασμένων σπιτιών

Ένα από τα βασικότερα μειονεκτήματα των προκατασκευασμένων σπιτιών, λόγω του τρόπου με τον οποίο αυτά κατασκευάζονται, είναι ότι αποτελούν πιο ευπαθείς κατασκευές και κυρίως μεταξύ των ενώσεών τους. Κάτι που μπορεί εύκολα να δημιουργήσει ρηγματώσεις σε μελλοντικό χρόνο. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι τα προκάτ σπίτια δεν προσφέρουν αντισεισμική ιδιότητα. Όλες οι κατασκευές είναι ελεγμένες και μπορούν να αντισταθούν αποτελεσματικά στις σεισμικές δονήσεις. Ωστόσο κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει ρηγματώσεις όπως προαναφέραμε.

Ένα ακόμη μειονέκτημα, το οποίο αναλύσαμε και παραπάνω, είναι ο περιορισμός των προκάτ σπιτιών τόσο ως προς τον συνολικό τους σχεδιασμό, όσο και ο περιορισμός στο ύψος τους. Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή προκάτ παρέχουν έως δύο ορόφους. Μόνο ελάχιστοι στο χώρο έχουν την δυνατότητα για έως τρεις ορόφους.

Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε εύκολα να πούμε ότι η σύμμεικτη κατασκευή υπερτερεί σημαντικά έναντι των προκάτ σπιτιών.

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν σε έναν ιδιοκτήτη είναι πολλά και αρκετά σημαντικά. Αν και το χαμηλότερο κόστος ενός προκατασκευασμένου σπιτιού μπορεί να φαντάζει αρκετά δελεαστικό, η πραγματικότητα είναι ότι τα μειονεκτήματα που θα συναντήσετε στην πορεία είναι αρκετά. Και φυσικά δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και το γεγονός ότι τα τραπεζικά ιδρύματα, αρκετές φορές εγκρίνουν δάνεια μόνο για συγκεκριμένες εταιρείες προκάτ, οι οποίες μπορεί να μην ικανοποιούν τις απαιτήσεις σας.

Εάν ακόμη είστε διστακτικοί για τους λόγους που θα πρέπει να προτιμήσετε τη σύμμεικτη κατασκευή έναντι των προκατασκευασμένων σπιτιών, θα χαρούμε πολύ να επικοινωνήσετε μαζί μας ώστε να σας απαντήσουμε ακόμη πιο λεπτομερώς.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνήστε μαζί μας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Scroll to Top