Τοιχοποιία

Η τοιχοποιία είναι ένα βασικό μέρος ενός κτιρίου, χάρη στην πολυετή μας εμπειρία και την άριστη τεχνική κατάρτιση του προσωπικού μας, η Smart Building σας προσφέρει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα τοιχοποιίας.

Η τοιχοποιία είναι ένα βασικό μέρος ενός κτιρίου αφού αποτελεί τα πλήρη κατακόρυφα στοιχεία σε μια οικοδομή. Η κατασκευή της ξεκινάει αφού ολοκληρωθεί η κατασκευή του φέροντα οργανισμού και μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορες τεχνικές μεθόδους. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι τοιχοποιίες κατασκευάζονται με οπτοπλινθοδομές (τούβλα) ωστόσο ορισμένες εναλλακτικές έχουν γνωρίσει τεράστια ζήτηση τα τελευταία χρόνια.

Οι συγκεκριμένες εργασίες πρέπει να πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους τεχνικούς οι οποίοι θα φροντίσουν να συνδυάσουν ένα άριστο αποτέλεσμα τόσο από θέμα ανθεκτικότητας – αντοχής όσο και αισθητικής. Χάρη στην πολυετή μας εμπειρία και την άριστη τεχνική κατάρτιση του προσωπικού μας, η Smart Building είναι σε θέση να σας προσφέρει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα τοιχοποιίας, η οποία θα διαδραματίσει και έναν σημαντικό ρόλο και θα προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στο σύνολο της κατασκευής.

Ο Ρόλος της Τοιχοποιίας στην κατασκευή

Ο ρόλος της τοιχοποιίας στην κατασκευή είναι ιδιαίτερα σημαντικός αφού ανάλογα το είδους της μπορεί να αποτελεί μέρος του δομικού σκελετού ή να συμβάλει στην διαμόρφωση των χώρων ή να αξιοποιηθεί στην επικάλυψη επιφανειών για βελτίωση του αισθητικού αποτελέσματος. Ανάλογα λοιπόν με τον σκοπό για τον οποίο προορίζεται, η τοιχοποιία μπορεί να ταξινομηθεί σε τρεις βασικές κατηγορίες, κάθε μία από τις οποίες προσφέρει και τον δικό της σημαντικό ρόλο σε μια κατασκευή:

  1. Την τοιχοποιία πλήρωσης
  2. Την φέρουσα τοιχοποιία
  3. Την διακοσμητική τοιχοποιία

Αναλυτικότερες πληροφορίες για την κάθε κατηγορία μπορείτε να βρείτε στην συνέχεια.

Τοιχοποιία Πλήρωσης

Η τοιχοποιία πλήρωσης πρόκειται στην ουσία για εξωτερικά και εσωτερικά στοιχεία κάλυψης και διαμόρφωσης χώρων, τα οποία δεν αναλαμβάνουν τα φορτία της κατασκευής. Η βασική της χρήση είναι η πλήρωση ή αλλιώς το γέμισμα του κενού που δημιουργείται μεταξύ των δοκών σε μια κατασκευή.

Φέρουσα Τοιχοποιία

Η φέρουσα Τοιχοποιία αποτελεί τμήμα του δομικού σκελετού της κατασκευής και μπορεί να ταξινομηθεί σε τρία είδη, την άοπλη, την οπλισμένη και την διαζωματική. Ωστόσο η χρήση της άοπλης φέρουσας τοιχοποιίας είναι σπάνια σε σεισμογενής περιοχές. Η επιλογή της γίνεται βάση λεπτομερής μηχανολογικής μελέτης καθώς και διαφόρων παραγόντων όπως οι ιδιαιτερότητες του κτιρίου (αν είναι διατηρητέο ή αν υπάρχει κάποιος κατασκευαστικός περιορισμός λόγω γειτνίασης με άλλο κτίριο).

Διακοσμητική Τοιχοποιία

Η διακοσμητική τοιχοποιία χρησιμοποιείται ως επικάλυψη σε διάφορες επιφάνειες κυρίως για λόγους αισθητικής. Ωστόσο πέρα από ένα όμορφο αποτέλεσμα που εξασφαλίζει, μπορεί να αποτελέσει και μια επιλογή λόγω αρχιτεκτονικής απαίτησης.

Τύποι Τοιχοποιίας

Υπάρχουν διάφοροι τύποι τοιχοποιίας ανάλογα με το είδος της κατασκευής τους. Η επιλογή που θα εφαρμοστεί στην εκάστοτε περίπτωση βασίζεται στις μοναδικές ανάγκες του ιδιοκτήτη, στις ιδιαιτερότητες που μπορεί να παρουσιάζει η κατασκευή καθώς και σε διάφορους παράγοντες που προκύπτουν από μια ολοκληρωμένη στατική μελέτη. Η εταιρεία μας διαθέτει πολυετή εμπειρία στην κατασκευή τοιχοποιίας κάθε τύπου, φροντίζοντας να προσφέρει ένα άριστο αποτέλεσμα τόσο δομικά όσο και από θέμα αισθητικής. Πάντοτε εξασφαλίζοντας τις υψηλότερες τεχνικές προδιαγραφές και προσφέροντάς σας όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις.

Τοιχοποιία με τούβλο – Οπτοπλινθοδομή

Η τοιχοποιία με τούβλο ή αλλιώς οπτοπλινθοδομή αποτελεί θα λέγαμε τον δημοφιλέστερο τύπο με την συχνότερη χρήση στον χώρο των κατασκευών. Τα τούβλα που θα χρησιμοποιηθούν κατά την κατασκευή της συνθέτονται κυρίως από άργιλο, είναι διάτρητα και παράγονται σε δύο βασικά μεγέθη. Τα μονά τούβλα, ήτοι τα παραδοσιακά με τις 6 τρύπες και τα διπλά με τις 12 τρύπες τα οποία προσφέρουν μεγαλύτερη θερμομόνωση.

Τα τούβλα είναι ιδιαίτερα ελαφριά κατά τη μεταφορά τους, προσφέρουν μεγάλη ευχρηστία και ικανοποιητική αντίσταση στις καταπονήσεις του κτιρίου από διάφορα φαινόμενα. Ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσουμε και την υψηλή θερμομόνωση και ηχομόνωση που προσφέρουν χάρη στα στρώματα αέρα που περικλείονται στο εσωτερικό τους.

Σε μια εξωτερική τοιχοποιία, η κατασκευή υλοποιείται με την τοποθέτηση διπλής σειράς τούβλων, αφήνοντας ενδιάμεσο κενό στο οποίο τοποθετείται εξηλασμένη πολυστερίνη. Το πάχος της πολυστερίνης εξαρτάται από την μελέτη θερμομόνωσης που έχει προηγηθεί.

Τέλος, προκειμένου να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη σταθεροποίηση της τοιχοποιίας κατασκευάζονται ανά 1μ. περίπου καθ’ ύψος οριζόντιες στρώσεις οπλισμένου σκυροδέματος. Το πάχος των στρώσεων αυτών εξαρτάται από το πάχος της τοιχοποιίας (σενάζ).

Τοιχοποιία με Ytong – Alpha Block (Λιθοδομές από πορομπετόν)

Ένας επίσης δημοφιλής τύπος τοιχοποιίας είναι και αυτός με λιθοδομές από πορομπετόν, γνωστός ως Τοιχοποιία με Ytong – Alpha Block. Η σύνθεση του πορομπετόν (Ytong) περιλαμβάνει διάφορα φυσικά υλικά όπως το τσιμέντο, ο χαλαζίας, το άσβεστο και το νερό. Τα βασικά χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τοιχοποιίας είναι:

  1. Μικρότερη επιβάρυνση της κατασκευής λόγω του χαμηλού βάρους (450 kg/m3), κάτι που προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στην αντισεισμικότητας μιας κατασκευής.
  2. Εξασφάλιση μεγαλύτερης θερμομόνωσης και ηχομόνωσης, χωρίς την χρήση επιπλέον μόνωσης από εξηλασμένη πολυστερίνη.Ο συντελεστής Θερμοαγωγιμότητας που παρουσιάζει είναι λ=0,095 kcal/mhoC, ο οποίος προσδίδει στην τοιχοποιία πάχους από 15cm και άνω, συντελεστή Θερμοπερατότητας K< 0,6 kcal/m2hoC.
  3. Κατασκευαστική ακρίβεια χάρη στις μηδενικές αποκλίσεις που παρουσιάζει στις διαστάσεις του.
  4. Μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα σε πιθανές υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εργασίες, λόγω της ικανότητάς του να κόβεται εύκολα.

Τρισδιάστατο δομικό πλέγμα

Επόμενος στην λίστα μας τύπος τοιχοποιίας είναι αυτός με το τρισδιάστατο δομικό πλέγμα. Το πλέγμα αυτό πρόκειται για ένα βιομηχανικό δομικό στοιχείο το οποίο αποτελείται από δύο παράλληλα πλέγματα, τα οποία συγκρατούνται μεταξύ τους  με δισδιαγώνιες γαλβανισμένες ράβδους. Στο ενδιάμεσο των πλεγμάτων  υπάρχει ενσωματωμένη πλάκα αυτοσβηνώμενης διογκωμένης πολυστερίνης. Αφού ολοκληρωθεί η τοποθέτηση και η στήριξη του τρισδιάστατου δομικού πλέγματος μεταξύ των μεταλλικών υποστυλωμάτων, ακολουθεί το επίχρισμα και ο χρωματισμός.

Ο συγκεκριμένος τύπος τοιχοποιίας προσφέρει εξαιρετική θερμομόνωση και μπορεί να συνδυαστεί άψογα με μεταλλικούς σκελετούς. Βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι το γεγονός ότι τα μεταλλικά πλέγματα συγκολλούνται απευθείας πάνω στον σκελετό.

Εσωτερική τοιχοποιία με γυψοσανίδα

Η εσωτερική τοιχοποιία με γυψοσανίδα αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες τάσεις τα τελευταία χρόνια, με ολοένα και περισσότερο κόσμο να την προτιμάει για το υπέροχο αισθητικό αποτέλεσμα που προσφέρει. Όχι άδικα θα λέγαμε αφού πρόκειται για έναν εύκολο, γρήγορο και οικολογικό τρόπο δόμησης ο οποίος αναβαθμίζει σημαντικά την αισθητική ενός χώρου.

Ο γύψος αποτελεί ένα υλικό το οποίο χαρακτηρίζεται για την φιλικότητά του και απέναντι στο περιβάλλον και σε αυτούς που έρχονται σε επαφή μαζί του. Δεν περιέχει τοξικές ουσίες και έχει την ιδιότητα να απορροφά την υγρασία όταν είναι μεγαλύτερη στο χώρο και να την αποβάλει όταν είναι μικρότερη. Η γυψοσανίδα βιδώνεται πάνω σε μεταλλικό σκελετό και στο ενδιάμεσο τοποθετείται μόνωση με πετροβάμβακα. Ένα ινώδες μονωτικό υλικό από ίνες οξειδίου πυριτίου – αλουμινίου το οποίο προσφέρει ηχομονωτικές και θερμομονωτικές ιδιότητες καθώς και μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες.

Εσωτερική τοιχοποιία με γυψοσανίδα
Εσωτερική τοιχοποιία με γυψοσανίδα

Εξωτερική τοιχοποιία με τσιμεντοσανίδα

Η εξωτερική τοιχοποιία με τσιμεντοσανίδα αποτελεί έναν σύγχρονο τρόπο δόμησης που προσφέρει σημαντικά αποτελέσματα και πλεονεκτήματα, χάρη στην τεράστια αντοχή στην υγρασία και τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Ως υλικό, η τσιμεντοσανίδα αποτελείται από τσιμέντο και άλλα πρόσμικτα αδρανή υλικά. Η επιφάνειά τους ενισχύεται συνήθως με υαλόπλεγμα. Πρόκειται στην ουσία για τυποποιημένες – προκατασκευασμένες πλάκες οι οποίες αποτελούν μια εναλλακτική των συμβατικών υλικών δόμησης όπως το τούβλο.

Οι λόγοι για να επιλέξει κανείς την εξωτερική τοιχοποιία με τσιμεντοσανίδα είναι αρκετοί, με βασικότερους τους κάτωθι:

  1. Εύκολη τοποθέτηση χωρίς επιβάρυνση της κατασκευής, λόγω του ιδιαίτερα μικρού βάρους.
  2. Ευκολία διαχείρισης και κατασκευής διαφόρων αρχιτεκτονικών και διακοσμητικών στοιχείων λόγω της ευκαμψίας και της ελαστικότητάς που παρουσιάζει.
  3. Μεγάλη αντοχή τόσο στις υψηλές θερμοκρασίες όσο και στην υγρασία.
  4. Ανθεκτικότητα στα χτυπήματα.
  5. Προσφέρει υψηλά επίπεδα ηχομόνωσης και θερμομόνωσης χωρίς να αυξάνεται σημαντικά το πάχος.
  6. Εξασφαλίζει υψηλή ταχύτητα και ακρίβεια στις κατασκευές.

Γιατί να μας επιλέξετε για την τοιχοποιία της οικοδομής σας

Η τοιχοποιία αποτελεί ένα βασικό στάδιο στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης κατασκευής σπιτιού η γενικά κτιρίου. Η προσέγγισή μας γίνεται πάντοτε ύστερα από μια λεπτομερή μελέτη των αναγκών σας και των μοναδικών χαρακτηριστικών της συνολικής κατασκευής. Η πολυετής μας εμπειρία και η άριστη εξειδίκευση του προσωπικού που απαρτίζει την Smart Building, μας δίνει την δυνατότητα να εξασφαλίζουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα σε κάθε τύπο τοιχοποιίας που αναλαμβάνουμε να κατασκευάσουμε.

Στόχος μας να παρέχουμε τις πλέον κατάλληλες και αποδοτικές λύσεις σε όσο το δυνατόν πιο προσιτό κόστος. Αυτός είναι και ο λόγος που στην μέχρι τώρα πορεία μας έχουμε ολοκληρώσει αποτελεσματικά έναν ιδιαίτερα υψηλό αριθμό έργων τοιχοποιίας. Καμία εργασία που πραγματοποιούμε δεν γίνεται τυχαία. Μελετάμε όλους τους επιμέρους παράγοντες και φροντίζουμε να δημιουργήσουμε λύσεις που θα καλύψουν τις ανάγκες σας στον απόλυτο βαθμό, τόσο από θέμα στιβαρότητας και ανθεκτικότητας της κατασκευής όσο και από άποψη αισθητικής.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνήστε μαζί μας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Scroll to Top