Οικοδομική άδεια – Έκδοση οικοδομικής άδειας

Εάν ενδιαφέρεστε και εσείς για οικοδομική άδεια αλλά σας φαντάζει βουνό ή όλη διαδικασία, δεν έχετε παρά να απευθυνθείτε στο εξειδικευμένο προσωπικό της Smart Building.

Ως οικοδομική άδεια ορίζεται η διοικητική εκείνη πράξη που επιτρέπει την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών διαφόρων κλιμάκων και η οποία εκδίδεται από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου. Οι οικοδομικές εργασίες μπορεί να περιλαμβάνουν το χτίσιμο ενός σπιτιού ή γενικά ενός κτιρίου, την προσθήκη ενός επιπλέον μέρους ή ορόφου σε υφιστάμενη οικοδομή καθώς και εργασίες όπως η προσθήκη ενίσχυσης σε ένα κτίριο, η κατασκευή περίφραξης, στέγαστρου, πισίνας κλπ.

Η έκδοση οικοδομικής άδειας απαιτεί μια σειρά ενεργειών καθώς και την κατάθεση συγκεκριμένων δικαιολογητικών όπως θα αναλύσουμε και παρακάτω.

Εμείς θα φροντίσουμε για όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να εξασφαλίσουμε την άμεση και επιτυχημένη έκδοση της άδειας για τις εργασίες που επιθυμείτε.

Έκδοση οικοδομικής άδειας

Η έκδοση οικοδομικής άδειας πραγματοποιείται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοση αδειών του Τεχνικού Επιμελητηρίου, κατόπιν ελέγχου από την αρμόδια υπηρεσία Δόμησης. Η έκδοση της άδειας είναι υποχρεωτική για εργασίες ανέγερσης, προσθήκης μέρους σε οικοδομή και τις λοιπές περιπτώσεις που προαναφέραμε.

Σε περίπτωση που μια κατασκευή πραγματοποιηθεί χωρίς να έχει εκδοθεί η απαιτούμενη οικοδομική άδεια, αυτομάτως κατατάσσεται στις αυθαίρετες κατασκευές. Κάτι που βάση νομοθεσίας συνεπάγεται υψηλά πρόστιμα για τον ιδιοκτήτη καθώς και άσκηση ποινικής δίωξης. Επιπροσθέτως, η μεταβίβαση μιας αυθαίρετης ιδιοκτησίας δεν είναι εφικτή. Εύκολα λοιπόν καταλαβαίνει κανείς την τεράστια σημασία της οικοδομικής άδειας.

Έκδοση οικοδομικής άδειας
Έκδοση οικοδομικής άδειας
Τι περιλαμβάνει η οικοδομική άδεια

Τι περιλαμβάνει η οικοδομική άδεια

Η οικοδομική άδεια περιλαμβάνει ένα σύνολο μελετών οι οποίες πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους και πιστοποιημένους μηχανικούς. Ειδικότερα, οι μελέτες αυτές είναι:

  • Αρχιτεκτονική μελέτη.
  • Στατική μελέτη.
  • Ηλεκτρομηχανολογική (Η/Μ) μελέτη (για κτίριο άνω των 300 τ.μ. και όγκου άνω των 1300 κ.μ. ή άνω των 3 ορόφων.
  • Μελέτη Ύδρευσης – Αποχέτευσης (για κτίριο όγκου άνω των 800 κ.μ. ή άνω του ενός ορόφου).
  • Μελέτη Θερμομόνωσης.
  • Μελέτη Καύσιμου αερίου.
  • Μελέτη Πυροπροστασίας.

Ποια είναι τα δικαιολογητικά για την έκδοση οικοδομικής άδειας

Η έκδοση οικοδομικής άδειας απαιτεί μια σειρά δικαιολογητικών, ανάλογα πάντοτε με τον τύπο των εργασιών που χρειάζονται να πραγματοποιηθούν. Οι οικοδομικές άδειες κατατάσσονται σε τρεις βασικές κατηγορίες και μία που περιλαμβάνει τις εργασίες μικρής κλίμακας. Ορισμένα από τα δικαιολογητικά απαιτούνται σε κάθε κατηγορία άδειας, ανεξαρτήτου τύπου εργασιών. Αυτά είναι:

  • Πλήρη στοιχεία του ιδιοκτήτη (συμπεριλαμβανομένου ΑΦΜ-ΔΟΥ, στοιχείων επικοινωνίας κλπ).
  • Τίτλος και πιστοποιητικό ιδιοκτησίας, καθώς και πιθανές συμβολαιογραφικές δηλώσεις για χώρο στάθμευσης).
  • Κτηματολογικό Φύλλο και Διάγραμμα της ιδιοκτησίας.
  • Σε περίπτωση μίσθωσης, Ιδιωτικό Συμφωνητικό με σαφής όρους για εκτέλεση οικοδομικών εργασιών).
  • Σε περίπτωση εργασιών σε υπάρχουσα οικοδομή, παλαιότερες οικοδομικές άδειες (πλήρη στοιχεία με αρχιτεκτονικές κατόψεις, διαγράμματα κάλυψης, σχέδια, τομές, όψεις, μηχανολογικά – υδραυλικά κλπ).
  • Έγγραφα πιστοποίησης ότι ένα υφιστάμενο κτίριο έχει ενταχθεί στον Νόμο Υπαγωγής Αυθαιρέτων Κατασκευών (εάν υπάρχουν).

Τα ανωτέρω δικαιολογητικά αφορούν κυρίως στοιχεία για τον ιδιοκτήτη και το ακίνητο. Ωστόσο η έκδοση οικοδομικής άδειας απαιτεί και μια σειρά δικαιολογητικών από τον εκάστοτε μηχανικό που θα αναλάβει τις εργασίες. Συγκεκριμένα, ανάλογα με το είδος της οικοδομικής άδειας τα δικαιολογητικά αυτά μπορεί να είναι:

  • Τοπογραφικό Διάγραμμα
  • Στατική Μελέτη
  • Αρχιτεκτονική Μελέτη
  • Διάγραμμα Δόμησης
  • Μελέτη Ηλεκτρομηχανολογικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων
  • Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης
  • Μελέτη Πυροπροστασίας
  • Σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας
  • Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων
  • Τεχνικές Εκθέσεις, Βεβαιώσεις κλπ.
  • Υπεύθυνες Δηλώσεις για Στατική Επάρκεια

Σημαντικό να τονίσουμε ότι κάθε είδος οικοδομικής άδειας απαιτεί και κάποια διαφορετικά δικαιολογητικά. Τα ανωτέρω που αναφέραμε απαιτούνται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και θεωρούνται από τα βασικά. Ωστόσο μπορεί να απαιτηθούν δικαιολογητικά – εγκρίσεις από διάφορες δημοτικές υπηρεσίες (Δασική Υπηρεσία, Αρχαιολογίες, Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κλπ.) ανάλογα τις εκάστοτε ανάγκες σας.

Λαμβάνοντας γνώση όλα τα ανωτέρω, δικαιολογημένα η έκδοση οικοδομικής άδειας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που απασχολεί τους ιδιοκτήτες πριν προβούν στην τελική τους απόφαση. Ωστόσο όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες δεν χρειάζεται να σας απασχολούν, αφού η εταιρεία μας θα φροντίσει για την διεκπεραίωση τους άμεσα και αποτελεσματικά.

Ποια είναι η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας

Η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας περιλαμβάνει μια σειρά ενεργειών. Πρώτο και βασικότερο βήμα είναι ο προσδιορισμός των απαιτούμενο εργασιών από τον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη προκειμένου να αποφασιστεί το είδος οικοδομικής άδειας που απαιτείται. Εν συνεχεία το προσωπικό μας θα μεταβεί στο ακίνητο προκειμένου να το φωτογραφίσει και να αποτυπώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να προσδιοριστεί το νομοθετικό πλαίσιο που καλύπτει τις επιθυμητές κατασκευές.

Αφού ολοκληρωθούν οι παραπάνω διαδικασίες, ακολουθεί:

  • Κατάθεση Δικαιολογητικών και Αρχιτεκτονικής μελέτης
  • Έλεγχος τήρησης των γενικών και ειδικών πολεοδομικών διατάξεων και προδιαγραφών.
  • Κατάθεση Στατικής μελέτης και λοιπών μελετών
  • Έλεγχος σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τους κανονισμούς
  • Έλεγχος των φορολογικών και πληρωμή τους.
διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας

Πόσο κοστίζει μία οικοδομική άδεια

Αρκετός κόσμος απευθύνεται στην εταιρείας μας σχετικά με το πόσο κοστίζει μια οικοδομική άδεια. Το τελικό κόστος που καλείται ένας ιδιοκτήτης να καταβάλλει εξαρτάται από τα συνολικά τετραγωνικά μέτρα, το κόστος των μελετών και των εισφορών. Στην Smart Building στόχος μας είναι η άριστη εξυπηρέτηση όλων μας των πελατών. Προκειμένου να σας παρέχουμε μια πλήρη εικόνα για το πόσο κοστίζει μία οικοδομική άδεια 100τμ, 50τμ, 30τμ ή γενικά η άδεια της επιθυμίας σας, μπορείτε να επισκεφτείτε τον υπολογιστή κόστους που έχουμε σχεδιάσει ειδικά για εσάς:

Υπολογιστής Κόστους

Χρόνος έκδοσης οικοδομικής άδειας

Ο χρόνος έκδοσης οικοδομικής άδειας εξαρτάται από το πότε θα είναι πλήρης ο φάκελος με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Από την στιγμή της συγκέντρωσης όλων των απαιτούμενων εγγράφων, η έκδοση της άδειας γίνεται εντός 45 ημερών.

Διάρκεια και χρονική ισχύς οικοδομικής άδειας

Η διάρκεια ισχύος μιας Οικοδομικής Άδειας είναι τα 4 έτη, ενώ εκείνες που αφορούν κτίρια με επιφάνεια μεγαλύτερη των 5.000 τ.μ. είναι τα 6 έτη. Άδειες εργασιών μικρής κλίμακας έχουν χρονική ισχύ ενός έτους ενώ η άδεια κατεδάφισης ενός κτιρίου 6 μήνες. Ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση, οι οικοδομικές άδειες δύναται να παραταθούν, εφόσον τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις από την νομοθεσία.

Εισφορές ιδιοκτήτη για έκδοση οικοδομικής άδειας (ΙΚΑ)

Οι ασφαλιστικές εισφορές για έκδοση οικοδομικής άδειας στο ΙΚΑ και ειδικότερα για τις περιπτώσεις που αφορούν Σύμμεικτη κατασκευή ή κατασκευή Διπλής Τοιχοποιίας, είναι μειωμένες κατά 50% σύμφωνα με τον Πίνακα 2 μειωμένης εισφοράς κατά την έκδοση της Οικοδομικής Αδείας. Το παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ανάλογα το είδος της άδειας, κυμαίνεται μεταξύ των 20,00€ και 50,00€.

Θέλετε και εσείς μια οικοδομική άδεια για να πραγματοποιήσετε συγκεκριμένες εργασίες στο ακίνητό σας. Έχετε οποιαδήποτε απορία που δεν απαντήθηκε με τις ανωτέρω πληροφορίες. Δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα φροντίσουμε να σας καθοδηγήσουμε και να αναλάβουμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την έκδοση της οικοδομικής σας άδειας.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνήστε μαζί μας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Scroll to Top