Αγορά, Επιλογή οικοπέδου για χτίσιμο σπιτιού

Η αγορά ή γενικά η επιλογή οικοπέδου ή αγροτεμαχίου για χτίσιμο σπιτιού αποτελεί το πρώτο βήμα για να αποκτήσετε το σπίτι που πάντα ονειρευόσασταν.

Εάν αποφασίσατε και εσείς ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσετε την ανοικοδόμηση ενός σπιτιού τότε η εύρεση του κατάλληλου οικοπέδου αποτελεί και το πρώτο στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθείτε.

Σίγουρα οι επιλογές οικοπέδων που μπορεί να αγοράσει κανείς είναι πολλές. Αρκετός κόσμος διαθέτει ανεκμετάλλευτα οικόπεδα ή αγροτεμάχια που διαθέτει προς πώληση. Ωστόσο η επιλογή στην οποία θα προβείτε πρέπει να γίνει κατόπιν μιας λεπτομερής μελέτης και την εκτίμηση ενός συνόλου παραγόντων που θα διασφαλίσουν την αρτιότητα της κατασκευής αλλά και την αποφυγή ανεπιθύμητων προβλημάτων μελλοντικά.

Σωστή επιλογή οικοπέδου για χτίσιμο σπιτιού

Η σωστή επιλογή οικοπέδου για χτίσιμο σπιτιού αποτελεί μια διαδικασία που μπορεί να καραδοκεί αρκετούς κινδύνους. Μάλιστα, οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια σε πολεοδομικά ζητήματα είναι ραγδαίες, με αρκετούς ιδιοκτήτες οικοπέδων και αγροτεμαχίων να διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να οικοδομηθούν. Αυτός είναι και ένας από τους βασικότερους λόγους που κάθε οικόπεδο θα πρέπει να ελέγχεται από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία ώστε να διαπιστωθεί εάν μπορεί να χτιστεί ένα σπίτι σε αυτό.

Για να μπορεί να κατασκευαστεί ένα σπίτι σε κάποιο οικόπεδο ή αγροτεμάχιο θα πρέπει να συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις βάση των αντίστοιχων πολεοδομικών διατάξεων. Οι προϋποθέσεις αυτές ορίζονται μέσω πολεοδομικής μελέτης της περιοχής και ύστερα από δημοσίευση σε Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ). Εάν δεν διαθέτετε τις απαραίτητες γνώσεις ή γενικά δεν γνωρίζετε πως μπορείτε να σιγουρευτείτε για το εάν ένα οικόπεδο μπορεί να οικοδομηθεί, δεν έχετε παρά να απευθυνθείτε στους εξειδικευμένους μας επαγγελματίες.

Τι προσέχουμε κατά την αγορά οικοπέδου ή αγροτεμαχίου

Φυσικά η νομοθεσία και οι διατάξεις τις πολεοδομίας είναι μόνο ένα στοιχείο από αυτά που θα πρέπει να προσέχουμε κατά την αγορά οικοπέδου ή αγροτεμαχίου. Παρακάτω σας ετοιμάσαμε μια αναλυτική λίστα με όλα όσα θα πρέπει να προσέξετε πριν αποφασίσετε να προβείτε στην τελική σας επιλογή. Θέματα που αφορούν τόσο την δυνατότητα και την καταλληλότητα δόμησης όσο φυσικά και τις συνθήκες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την κατασκευή ή την μελλοντική διαμονή σας. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά.

αγορά οικοπέδου ή αγροτεμαχίου
αγορά οικοπέδου ή αγροτεμαχίου

Προϋποθέσεις Αρτιότητας και Οικοδομησιμότητας

Οι προϋποθέσεις της αρτιότητας και οικοδομησιμότητας είναι ο πρώτος παράγοντας στον οποίο θα βασιστεί η απόφασή σας για το αν τελικά θα αγοράσετε το οικόπεδο ή όχι. Με απλά λόγια, πρόκειται για την δυνατότητα δόμησης ενός σπιτιού στο συγκεκριμένο οικόπεδο. Στις περιπτώσεις όπου κάποιο οικόπεδο δεν θεωρείτε άρτιο για οικοδόμηση, δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τον σκοπό για τον οποίο θέλετε να το αγοράσετε. Ακόμη και αν μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο, πολύ πιθανόν να γίνει με μειωμένο συντελεστή δόμησης και κατά συνέπεια η τελική κατασκευή να είναι πολύ μικρότερη από αυτή που επιθυμούσατε.

Έλεγχος Όρων Δόμησης

Αφού το οικόπεδο αποδειχθεί άρτιο για οικοδόμηση, θα πρέπει να ελεγχθεί κατά πόσο οι όροι δόμησης καλύπτουν τις ανάγκες σας. Ειδικότερα, ο έλεγχος των όρων δόμησης περιλαμβάνει το συντελεστή δόμησης, την κάλυψη, το επιτρεπόμενο ύψος ανέγερσης κτιρίου, τις αποστάσεις από κτίρια που βρίσκονται δίπλα σε αυτό και άλλους συναφή παράγοντες.

Επιτρεπόμενη Χρήση

Σε κάθε περιοχή, έχει γίνει προσδιορισμός για το είδος των κατασκευών που μπορούν να υλοποιηθούν. Ένας παράγοντας στο οποίο θα πρέπει να δώσετε έμφαση, αφού ορίζει το τι ακριβώς μπορείτε να χτίσετε (σπίτι, επαγγελματικό χώρο, ξενοδοχείο, εργοστάσιο κλπ). Μπορεί αρχικά εσείς να αναζητάτε για το χτίσιμο σπιτιού, ωστόσο το ιδανικό θα ήταν να επιτρέπετε και η επαγγελματική του χρήση, αφού μελλοντικά κάποιος από τους χώρους μπορεί να αξιοποιηθεί.

Έλεγχος ώστε να μην διέρχεται ρέμα μέσα από το οικόπεδο/ αγροτεμάχιο

Ο έλεγχος ώστε να μην διέρχεται ρέμα μέσα από το οικόπεδο είναι ιδιαίτερα σημαντικός αφού κάτι τέτοιο μπορεί να αυξήσει τις δαπάνες σας για το χτίσιμο του σπιτιού. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Εάν υπάρχει ρέμα στο οικόπεδο ή αρκετά κοντά σε αυτό, βάση νομοθεσίας, μπορεί να υποχρεωθείτε να προβείτε στην κατασκευή αντιπλημμυρικών στοιχείων.

Έλεγχος ώστε να μην χαρακτηρίζεται Δασικό

Το ζήτημα των Δασικών χαρτών έχει απασχολήσει αρκετό κόσμο τον τελευταίο καιρό. Ένα οικόπεδο που χαρακτηρίζεται δασικό θεωρείτε ότι ανήκει στο ελληνικό δημόσιο. Μάλιστα δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις εκείνες όπου ιδιοκτήτες καλούνται να κατεδαφίσουν κτίρια λόγω του ότι έχουν κατασκευαστική σε έκταση που θεωρείτε δασική. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο έλεγχος ώστε α μην χαρακτηρίζεται δασικό ένα οικόπεδο είναι απαραίτητος.

Έλεγχος ώστε να μην διέρχονται καλώδια ΔΕΗ υψηλής τάσης μέσα από το οικόπεδο / αγροτεμάχιο

Η διέλευση καλωδίων υψηλής τάσης από το οικόπεδο, πέρα από τους κινδύνους που μπορεί να έχει για όσους θα διαμείνουν, μπορεί να περιορίσει σημαντικά το ύψος του σπιτιού σας. Αυτός είναι και ο λόγος που αν υπάρχει η δυνατότητα αποφυγής καλό θα ήταν να αναζητήσετε κάποια άλλη επιλογή οικοπέδου ή αγροτεμαχίου για αγορά.

Κλίση – Ποιότητα Εδάφους

Η ποιότητα και η κλίση του εδάφους αποτελούν δύο σημαντικούς παράγοντες κατά την κατασκευή ενός σπιτιού. Όσο μεγαλύτερη είναι η κλίση ή γενικά όσο χαμηλότερη είναι η ποιότητα του εδάφους, τόσο δυσκολότερη θα είναι η θεμελίωση του κτιρίου. Κάτι που όπως είναι λογικό συνεπάγεται και μεγαλύτερο κόστος. Ο έλεγχος της κλίσης και της ποιότητας του εδάφους είναι κάτι που δεν μπορεί εύκολα να γίνει. Η συμβολή μιας εξειδικευμένης εταιρείας με τους κατάλληλους επαγγελματίες όπως η Smart Building κρίνεται απαραίτητη.

Έλεγχος Τίτλων Ιδιοκτησίας με δικηγόρο / συμβολαιογράφο

Ο έλεγχος τίτλων ιδιοκτησίας με δικηγόρο ή συμβολαιογράφο είναι ιδιαίτερα σημαντικός προκειμένου να αποφύγετε μελλοντικά προβλήματα στην καθημερινότητά σας. Αρκετά είναι τα οικόπεδα / αγροτεμάχια στην χώρα μας για το οποία δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τα όρια ή τον τρόπο κτήσης τους. Κάτι που μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα με τους γείτονες.

Έλεγχος πιθανής εκκρεμότητας αποφάσεων ΥΠΕΧΩΔΕ για το οικόπεδο / αγροτεμάχιο

Πριν την αγορά ενός αγροτεμαχίου ή οικοπέδου πρέπει να γίνεται πάντοτε έλεγχος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ) προς ύπαρξη αποφάσεων που μπορεί να εκκρεμούν. Μια διαδικασία που αν και μπορεί να απαιτεί χρόνο, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραληφθεί.

Μελλοντική αξία οικοπέδου / αγροτεμαχίου

Ένας τελευταίος παράγοντας που θα πρέπει να προσέξουμε κατά την επιλογή οικοπέδου για χτίσιμο σπιτιού είναι και η μελλοντική του αξία. Ακόμη και αν ο στόχος σας είναι να χτίσετε ένα σπίτι όπου θα διαμείνετε εσείς, η αγορά οικοπέδου δεν παύει να αποτελεί μια μακροχρόνια επένδυση η οποία μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα κερδοφόρα μελλοντικά. Παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την μελλοντική αξία ενός οικοπέδου ή αγροτεμαχίου είναι η συνολική αναβάθμιση της περιοχής στην οποία βρίσκεται, ο σχεδιασμός διαφόρων έργων υποδομής και άλλα.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνήστε μαζί μας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Scroll to Top