Γιατί να προτιμήσετε την σύμμεικτη κατασκευή έναντι προκατασκευασμένων σπιτιών.

(σύμμεικτη έναντι προκάτ)

Η παραγωγή σε εργοστάσιο είναι το μόνο κοινό σημείο μεταξύ της σύμμικτης και της προκατ κατασκευής. Από εκεί και πέρα οι διαφορές σε σχέση με τις ομοιότητες των δύο (2) κατασκευών είναι τεράστιες. Η αρχιτεκτονική ευελιξία όπως επίσης και η κατασκευή πολυώροφων κτηρίων είναι η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ τους. Παρακάτω θα διαβάσετε εκτενέστερα τις διαφορές μεταξύ των δύο (2) κατασκευών.

Ο τρόπος δόμησης της σύμμικτης κατασκευής από μεταλλικό σκελετό υπερτερεί σε μεγάλο βαθμό έναντι των προκατ κατασκευών, Επιτρέπει τη στέγαση κτιρίων μεγάλων ανοιγμάτων (δηλαδή χωρίς ενδιάμεσα υποστυλώματα) με κατασκευή δοκαριών μικρού σχετικά ύψους, η οποία είναι πολλές φορές ανέφικτη σε προκατ κατασκευές. Έτσι ο καθένας μπορεί να σχεδιάσει αυτό που επιθυμεί χωρίς τους περιορισμούς που συναντάει σε ένα προκατ σπίτι λόγο των προκαθορισμένων διαστάσεων στα καλούπια κατασκευής τους.

Επειδή είναι ελαφριές κατασκευές ενδείκνυται η χρήση τους σε προσθήκες επί υφιστάμενων κτιρίων κάτι το οποίο είναι ακατόρθωτο στις προκατασκευές (Προκατ σπίτια). Τις περισσότερες φορές δεν απαιτείται ενίσχυση του υπάρχοντος κτιρίου λόγο του χαμηλού βάρους του μεταλλικού σκελετού και των δομικών υλικών πλήρωσης (Τοιχοποιία από YTONG, ξηρά δόμηση, κλπ.)

Ευελιξία στα αρχιτεκτονικά έναντι των προκατασκευασμένων σπιτιών που δεν έχουν …Αρχιτεκτονική ευελιξία και βελτιωμένη αισθητική: Ο κατά πολύ αραιότερος κάναβος τοποθέτησης των υποστυλωμάτων εξασφαλίζει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία στο σχεδιασμό του κτιρίου, δηλαδή πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια στη διαμόρφωση της κάτοψης

Υπεροχή στον βαθμό αντισεισμικότητας έναντι των κοινών κατασκευών διότι το μπετόν ως ανελαστικό υλικό δεν έχει την ευχέρεια να παραμορφώνεται στις δυνάμεις του σεισμού και να επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση. Όταν δημιουργηθεί μια ρηγμάτωση, σε έναν επικείμενο σεισμό λόγο της μνήμης του μπετόν οι δυνάμεις επηρεάζουν το κτήριο αθροιστικά με συνέπεια της εκτεταμένες ζημιές του.

  • Στην σύμμικτη κατασκευή, πέραν της ελευθερίας του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού έναντι των προκατασκευών (Προκατ κατασκευές), έχουμε την δυνατότητα της κατασκευής κτηρίων πολλαπλών ορόφων. Μια προκατ κατασκευή δεν μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τους τρείς (3) ορόφους σε σχέση με τις μεταλλικές κατασκευές που χρησιμοποιούνται κατά κόρων για την κατασκευή πολυώροφων κτηρίων και ουρανοξυστών.
  • Σε μια σύμμικτη κατασκευή ακόμα και στην περίπτωση ζημιών μετά από έναν σεισμό η αντικατάσταση ενός μέλους (Μεταλλική κολώνα-Μεταλλικό δοκάρι, κλπ.) είναι μια διαδικασία μερικών ημερών, έναντι στις προκατ κατασκευές όπου η αποκατάσταση ζημιών στις περισσότερες φορές είναι ακατόρθωτη.
  • Επειδή είναι ελαφριές κατασκευές ενδείκνυται η χρήση τους σε προσθήκες επί υφιστάμενων κτιρίων κάτι το οποίο είναι ακατόρθωτο στις προκατασκευές (Προκατ σπίτια). Τις περισσότερες φορές δεν απαιτείται ενίσχυση του υπάρχοντος κτιρίου λόγο του χαμηλού βάρους του μεταλλικού σκελετού και των δομικών υλικών πλήρωσης (Τοιχοποιία από YTONG, ξηρά δόμηση, κλπ.)
  • Η Smart Building έπειτα από χρόνια εμπειρίας και έρευνας στο κομμάτι των κατασκευών και σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) θέσπισε στο τρόπο δομησης της την εξωτερική θερμομόνωση. Με την εξωτερική θερμομόνωση επιτυγχάνονται άριστοι ενεργειακοί δείκτες βάση των περιορισμών που έχει θεσπίσει ο ΚΕΝΑΚ τα τελευταία χρόνια στις οικοδομικές άδειες. Η Θερμοπρόσωψη αγκαλιάζει το κτήριο εξωτερικά ώστε οι αλλαγές στην εξωτερική θερμοκρασία να βρίσκει εμπόδιο και να μην περνάει στα δομικά υλικά, τα οποία δεν έχουν καμία θερμομονωτική ιδιότητα από μόνα τους, κάτι το οποία συμβαίνει στις προκατασκευές (Προκατ οικίες) που η μόνωση βρίσκεται στη μέση της τοιχοποιίας.

παραδείγματα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΜΟΝΩΣΗ

esoteriki_monosi01 esoteriki_monosi02

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΜΟΝΩΣΗ

eksoteriki_monosi01 eksoteriki_monosi02 eksoteriki_monosi03 eksoteriki_monosi04

TOP