Θεμελίωση

Θεμελίωση σπιτιού και κτιρίων με υψηλές προδιαγραφές, σύμφωνα με τις πλέον κατάλληλες και σύγχρονες κατασκευαστικές μεθόδους.

Ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η θεμελίωση επηρεάζει σημαντικά την αντοχή και την ανθεκτικότητα του κτιρίου σε ακραία φαινόμενα. Μάλιστα, δεν ήταν λίγα τα περιστατικά της επικαιρότητας όπου αρκετά σπίτια αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα ή ακόμα και κατεδάφιση λόγω έντονων σεισμικών δονήσεων.

Κάτι που φυσικά μπορεί να αποτραπεί με την κατάλληλη τοποθέτηση των θεμελίων και εν συνεχεία τις υψηλές προδιαγραφές στην κατασκευή του κτιρίου. Κάτι που εξασφαλίζουμε σε κάθε έργο που αναλαμβάνουμε να διεκπεραιώσουμε.

Θεμελίωση σπιτιού Smart Building

Αναθέτοντας την θεμελίωση σπιτιού στην εταιρεία Smart Building εξασφαλίζεται ένα άριστο αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις πλέον κατάλληλες και σύγχρονες κατασκευαστικές μεθόδους. Ειδικότερα, η θεμελίωση ενός κτιρίου απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, έμπειρους επαγγελματίες και χρήση σύγχρονων μηχανημάτων.

Χάρη στην πολυετή εμπειρία και την άρτια εκπαίδευση όλου μας του προσωπικού, είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε κάθε έργο με πλήρη αποτελεσματικότητα, σε σύντομο χρονικό διάστημα και στο πιο προσιτό κόστος της αγοράς. Τα υπεράριθμα άλλωστε έργα που έχουμε υλοποιήσει μέχρι σήμερα είναι η απόδειξη σε όσα σας εγγυόμαστε πριν από την έναρξη των εργασιών.

Οποιονδήποτε τύπο θεμελίωσης και αν απαιτεί η δική σας κατασκευή, είμαστε σε θέση να την φέρουμε εις πέρας.

Θεμελίωση σπιτιού

Βασικοί τύποι θεμελίωσης

Βασικοί τύποι θεμελίωσης θεωρούνται η εσχάρα πεδιλοδοκών και η γενική κοιτόστρωση (ρεντιέ). Στο παρελθόν μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές θεμελίωσης ήταν τα μεμονομένα πέδιλα. Ένας τύπος έδρασης των υποστυλωμάτων σε πέδιλα οπλισμένου σκυροδέματος σχήματος κώνου ή ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με πεδιλοδοκούς ή συνδετήριους δοκούς. Μια τεχνική η οποία δεν χρησιμοποιείται στην σημερινή εποχή για λόγους αντισεισμικού σχεδιασμού.

Η εσχάρα πεδιλοδοκών αποτελεί έναν τύπο κατά τον οποίο τα υποστυλώματα εδράζονται σε “πλέγμα” (κάναβο) δοκών με διατομή σχήματος ανεστραμμένου Τ. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνικής μπορεί να απαιτηθεί σε περιπτώσεις ανεπάρκειας των μεμονωμένων πεδίλων ενός έργου και η οποία μπορεί να οφείλεται στις συνθήκες του εδάφους ή ακόμη και στα αυξημένα εντατικά μεγέθη λόγω καταπόνησης από σεισμικές δονήσεις.

Ο τελευταίος τύπος θεμελίωσης είναι η γενική κοιτόστρωση ή αλλιώς ραντιέ. Στην συγκεκριμένη μέθοδο τα υποστυλώματα εδράζονται σε μια ενιαία πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα πάχους 0,60 μ και άνω. Ο συγκεκριμένος τύπος εφαρμόζεται κυρίως σε θεμελιώσεις που υλοποιούνται σε μαλακό έδαφος ή σε περίπτωση υψηλού υδροφόρου

Στάδια θεμελίωσης

Τα στάδια θεμελίωσης που ακολουθεί μια εξειδικευμένη κατασκευαστική εταιρεία είναι αρκετά. Από την τοποθέτηση σκυροδέματος καθαριότητας μέχρι την τελική σκυροδέτηση θεμελίωσης και τοποθέτηση αγκυρίων μεταλλικού σκελετού. Αναλυτικότερα, τα στάδια που ακολουθεί η εταιρεία Smart Building είναι:

Σκυρόδεμα καθαριότητας
Σκυρόδεμα καθαριότητας

Σκυρόδεμα καθαριότητας

Πριν την διαδικασία χάραξης των θεμελίων, διαστρώνεται στο επίπεδο και στην επιφάνεια έδρασης των θεμελίων άοπλο σκυρόδεμα ποιότητας C12 με μέσο πάχος 10 εκ. Στόχος η επίτευξη πλήρης επιπεδότητας και την αποφυγή επαφής μεταξύ οπλισμών και σκυροδέματος με το χώμα.

Χάραξη θεμελίων - Κατασκευή ξυλοτύπων

Στο συγκεκριμένο στάδιο εργασιών, πραγματοποιείται η χάραξη των στοιχείων της θεμελίωσης σύμφωνα πάντοτε με τα σχέδια της στατικής μελέτης. Εν συνεχεία ακολουθεί η κατασκευή των ξυλοτόπων (καλούπια). Τα δομικά στοιχεία της θεμελίωσης μπορεί να είναι, Γενική Κοιτόστρωση (Radiere) είτε πεδιλοδοκοί.

Τοποθέτηση οπλισμών

Αφού ολοκληρωθεί η κατασκευή των καλουπιών όπως προαναφέραμε, τοποθετούνται οι οπλισμοί των δομικών στοιχείων της θεμελίωσης. Ένα από τα ιδιαίτερα σημαντικά βήματα μιας θεμελίωσης αφού η τοποθέτηση των οπλισμών πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή και από έμπειρο προσωπικό που θα εξασφαλίσει ένα άριστο αποτέλεσμα στην κατασκευή σας.

Κατασκευή θεμελιακής γείωσης

Η θεμελιακή γείωση κατασκευάζεται από γειωτή ταινία και σε πιο σπάνιες περιπτώσεις από αγωγό κυκλικής διατομής, που τοποθετείται εντός των συνδετήριων δοκαριών των πεδίλων ή στα περιμετρικά τοιχεία των θεμελίων του κτιρίου, σε μορφή κλειστού δακτυλίου και στηρίζεται. Συνδέεται ηλεκτρικά αγώγιμα στον οπλισμό, με συνδέσμους που πρέπει να ικανοποιούν απαιτήσεις Ευρωπαϊκών και Διεθνών Προτύπων.

Στα κτίρια μεγάλης περιμέτρου συνίσταται η τοποθέτηση εγκάρσιων ή διαμηκών τμημάτων ταινίας (πάντα εντός σκυροδέματος θεμελίων), έτσι ώστε κανένα σημείο του υπογείου να μην απέχει περισσότερο από 10m από το γειωτή.

Η θεμελιακή γείωση έναντι των συμβατικών τύπων γείωσης παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα:

  1. Χαμηλή τιμή αντίσταση γείωσης
  2. Αντοχή στο χρόνο – Μηχανική προστασία
  3. Αναμονές γείωσης σε οποιοδήποτε σημείο του εσωτερικού κτιρίου.
  4. Η εγκατάσταση θεμελιακής γείωσης γίνεται σε ήδη υπάρχουσα εκσκαφή με αποτέλεσμα την ευκολία τοποθέτησης.

Για τους παραπάνω λόγους η εγκατάσταση θεμελιακής γείωσης επιβάλλεται από τους κανονισμούς DIN 18015 και προτείνεται από το ΚΕΗΕ για κάθε νεοαναγειρόμενο κτίριο.

Σκυροδέτηση θεμελίωσης

Το επόμενο βήμα είναι η σκυροδέτηση θεμελίωσης, η οποία περιλαμβάνει την εργασία Διάστρωσης και Συμπύκνωσης του νωπού σκυροδέματος εντός των ξυλοτύπων (καλουπιών). Ανάλογα με τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες που επικρατούν προστίθενται κατάλληλα πρόσμικτα στο νωπό σκυρόδεμα (επιβραδυντές, επιταχυντές πήξης κλπ) ώστε να μην επηρεασθεί από αυτές η απαιτούμενη αντοχή του. Σε περιπτώσεις παγετού ή καύσωνα δεν εκτελείται καμία εργασία σκυροδέτησης.

Στην περίπτωση που προβλέπεται κατασκευή υπογείου, ακολουθεί η κατασκευή των ξυλοτύπων των τοιχωμάτων του υπογείου, όπλιση – σκυροδέτηση.

Τοποθέτηση αγκυρίων μεταλλικού σκελετού

(στην περίπτωση μεταλλικού/σύμμεικτου φέροντα οργανισμού)

Τοποθετούνται για την σύνδεση του μεταλλικού σκελετού με την θεμελίωση, με ακρίβεια χιλιοστού. Όταν δεν προβλέπεται υπόγειο τοποθετούνται πριν την σκυροδέτηση των θεμελίων και αφού έχουν τοποθετηθεί οι οπλισμοί. Όταν προβλέπεται υπόγειο μετά την κατασκευή των τοιχίων και των υποστυλωμάτων του υπογείου (των οποίων η στάθμη της σκυροδέτησης είναι χαμηλά την τοποθέτηση των αγκύρια στο προβλεπόμενη στάθμη αγκύρωσης), κατασκευάζεται ο ξυλότυπος της οροφής του υπογείου, τοποθετούνται τα αγκύρια στις προβλεπόμενες θέσεις, τοποθετούνται οι οπλισμοί των δοκών και των πλακών και ακολουθεί η σκυροδέτηση.

Όπως εύκολα γίνεται κατανοητό, οι ανωτέρω εργασίες απαιτούν ειδικούς χειρισμού, άριστη τεχνική κατάρτιση και εξειδικευμένο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Εάν ενδιαφέρεστε και εσείς για θεμελίωση σπιτιού ή κτιρίου, δεν έχετε παρά να απευθυνθείτε στους εξειδικευμένους μας επαγγελματίες.

Τοποθέτηση αγκυρίων μεταλλικού σκελετού
Τοποθέτηση αγκυρίων μεταλλικού σκελετού

Επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνήστε μαζί μας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Scroll to Top