Επιχρίσματα

Τα επιχρίσματα αποτελούν ένα βασικό μέρος των παρεχόμενων υπηρεσιών μας, κάτι για το οποίο διαθέτουμε όλη την απαραίτητη γνώση και εξειδίκευση.

Τα επιχρίσματα αποτελούν βασικό μέρος των κτιρίων και είναι στην ουσία η επικάλυψη του σκελετού και των τοίχων με μία ή περισσότερες στρώσεις κονιάματος. Βασικότερα πλεονεκτήματα που προσφέρουν είναι η βελτίωση της αισθητικής του εξωτερικού (ή εσωτερικού) ενός κτιρίου, η ενίσχυση της θερμομόνωσης – ηχομόνωσης και φυσικά η εξασφάλιση της μέγιστης προστασίας των επιφανειών από τις έντονες καιρικές συνθήκες και το πέρασμα του χρόνου.

Συνοπτικά, η τεράστια σημασία των επιχρισμάτων βασίζεται κυρίως στους κάτωθι λόγους:

  • Αισθητική: Καταφέρνουμε να προσφέρουμε μια όμορφη και λεία επιφάνεια με την χρήση του σοβά.
  • Μόνωση: Ο σοβάς προσφέρει μια επιπλέον, αν και μικρή, προστασία από θερμοκρασιακές μεταβολές και υγρασία.
  • Προστασία: Ο σοβάς εμποδίζει την άμεση έκθεση του σκυροδέματος στις έντονες καιρικές συνθήκες, προσφέροντας μια σημαντική προστασία.

Στην Smart Building στόχος μας είναι να προσφέρουμε καινοτόμες λύσεις σε σπίτια και παντός είδους κτίρια, εξασφαλίζοντας μοναδικά αποτελέσματα σε κάθε εργασία που αναλαμβάνουμε.

Ο χρόνος ολοκλήρωσης των εργασιών μας εξαρτάται από τις ανάγκες του εκάστοτε χώρου. Ωστόσο μια προσέγγιση που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι ότι για μια κατοικία περίπου 100 τ.μ. εκτιμάται χρονική διάρκεια 10 εργάσιμων ημερών. Το χρονικό αυτό διάστημα μπορεί να αυξηθεί σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών συνθηκών, όπως οι πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες.

Επιχρίσματα τι είναι

Επιχρίσματα ονομάζονται οι στρώσεις που χρησιμοποιούνται ως επικάλυψη του τσιμέντου, με την χρήση διαφόρων προστατευτικών υλικών όπως ο σοβάς. Η χρήση τους στοχεύει κυρίως στην προστασία του τσιμέντου από τις φθορές του χρόνου και των έντονων συνθηκών, με αποτέλεσμα να αυξάνει την διάρκεια ζωής του καθώς και μια συνολική αισθητική παρέμβαση στην τοιχοποιία ενός κτιρίου.

Το επίχρισμα περιλαμβάνουν συνήθως μία ή περισσότερες στρώσεις από σοβά. Όσο μεγαλύτερο πάχος φέρει ένα επίχρισμα τόσο μεγαλύτερη προστασία παρέχει στην τοιχοποιία του κτιρίου. Είναι λοιπόν εύκολα κατανοητό ο λόγος που οι συγκεκριμένες εργασίες αποτελούν ένα βασικό μέρος στην κατασκευή σπιτιού.

Στις μεταλλικές κατασκευές δεν χρησιμοποιείται ασβέστης στο κονίαμα των επιχρισμάτων λόγω της διαβρωτικής του δράσης. Στις περιπτώσεις αυτές αξιοποιείται κατάλληλο πρόσμικτο μπετονίτη (τύπου sealαgon) το οποίο έχει τις ιδιότητες του ασβέστη χωρίς ωστόσο να προκαλεί διαβρώσεις στον χάλυβα.

Επιχρίσματα τι είναι
Επιχρίσματα

Επιχρίσματα τοίχου – φάσεις

Οι φάσεις που περιλαμβάνει η κατασκευή επιχρισμάτων περιλαμβάνει την προσθήκη τριών στρώσεων και συγκεκριμένα το πεταχτό, το λάσπωμα και το μάρμαρο. Οι στρώσεις αυτές πρέπει να εφαρμόζονται με χρονική απόσταση μεταξύ τους, καθώς τα κονιάματα αυτά συρρικνώνονται και εάν δεν είναι πλήρως στεγνή η προηγούμενη στρώση τότε η επόμενη θα ρηγματωθεί.

Ένας βασικός κανόνας που εφαρμόζουμε στα επιχρίσματα είναι ότι κάθε επόμενη στρώση πρέπει να είναι πιο ισχυρή από την προηγούμενη, ώστε να προσφέρει τα βέλτιστα αποτελέσματα. Αναλυτικότερες πληροφορίες για την κάθε φάση και πως εφαρμόζεται μπορείτε να βρείτε παρακάτω.

Πεταχτό

Πρόκειται για ένα κονίαμα που αποτελείται από άμμο, νερό, γκρι τσιμέντο και ασβέστη, Εναλλακτική του ασβέστη όπως προαναφέραμε είναι και ο μπετονίτης το οποίο εξασφαλίζει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Με το πεταχτό δημιουργούνται οι αρχικοί οδηγοί που θα καθορίσουν και το πάχος της επόμενης στρώσης. Στόχος της συγκεκριμένης φάσης είναι να προσφέρει μια ισχυρή πρόσφυση πριν ακολουθήσει η φάση του λασπώματος. Επιπρόσθετα, το υαλόπλεγμα θα ενισχύσει τον σοβά έναντι ρηγματώσεων από ασυνέχειες υλικών, από συστολές και διαστολές ένεκα των μεταβολών στην θερμοκρασία καθώς και από πιθανές μικρές σεισμικές δονήσεις.

Λάσπωμα

Ένα κονίαμα που αποτελείται από άμμο, νερό, γκρι τσιμέντο, ασβέστη ή μπετονίτη καθώς και στεγανωτικής μάζης η οποία προτείνεται για την εξασφάλιση μεγαλύτερης προστασίας κατά της υγρασίας. Πρόκειται για μια πιο παχιά στρώση από ότι το πεταχτό και το μάρμαρο. Στην τελική επιφάνεια του «λασπώματος» τοποθετείται το υαλόπλεγμα.

Στην τελική επιφάνεια τοποθετείτε υαλόπλεγμα το οποίο προσφέρει σημαντική ενίσχυση του σοβά έναντι των ρηγματώσεων όπως αναφέραμε και προηγουμένως. Προκειμένου μάλιστα να δημιουργήσουμε πρόσφυση για την επόμενη στρώση, δημιουργούμε κυματιστές γραμμές στο τέλος του λασπώματος.

Μάρμαρο

Η τελευταία φάση του επιχρίσματος είναι το μάρμαρο, το οποίο είναι ένα κονίαμα από μαρμαρόσκονη, νερό, λευκό τσιμέντο και ασβέστη ή μπετονίτη. Η τριβή που εφαρμόζουμε στην τελική του επιφάνεια είναι και αυτή που θα εξασφαλίσει και το επιθυμητό επίπεδο και λείο αποτέλεσμα.

Εσωτερικά επιχρίσματα

Τα εσωτερικά επιχρίσματα είναι αυτά που εφαρμόζονται σε εσωτερικούς χώρους κτιρίων. Βασικό στάδιο κατά την δημιουργία εσωτερικών επιχρισμάτων είναι φυσικά η διαδικασία επιλογής του σοβά. Για να επιλέξουμε τον κατάλληλο σοβά θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στους εξής παράγοντες:

  • Το είδος του υποστρώματος που πρέπει να καλυφθεί (σκυρόδεμα, τούβλο, παλιά τοιχοποιία κλπ).
  • Τις περιβαλλοντικές συνθήκες (δωμάτιο με υψηλή υγρασία, έντονες διαφορές θερμοκρασίας κλπ).
  • Το είδος του αποτελέσματος που αναζητάμε την επιφάνεια (λεία, κοκκώδη, διαβαθμισμένη κλπ).

Εκτιμώντας όλους τους ανωτέρω παράγοντες, και βάση της πολυετής εμπειρίας του προσωπικού μας, είμαστε σε θέση να εξασφαλίσουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, η επιλογή του σοβά παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην αισθητική που θα εξασφαλίσουμε στον χώρο όσο φυσικά και στην αντοχή – ανθεκτικότητά του. Όσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα, τόσο λιγότερα μελλοντικά ελαττώματα θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε. Κάτι που φυσικά μπορούμε να εγγυηθούμε σε όλα τα επιχρίσματα που αναλαμβάνουμε να κατασκευάσουμε.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα επιχρίσματα ή για να αναλάβουμε την κατασκευή τους στον δικό σας χώρο, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε μαζί μας. Οι εξειδικευμένοι μας επαγγελματίες θα φροντίσουν να σας εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνήστε μαζί μας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Scroll to Top